Hendrik van Gent

Naam:                     Hendrik van Gent

 

Gedoopt:               onbekend

 

Gehuwd:                ja

 

Gage:                       fl 24,00

 

Schip heenreis: Buvegnies

 

Kamer:                    Amsterdam

 

Vertrokken:          5-8-1740

 

Schip retour:       Oude Zijpe

 

Kamer:                    Enkhuizen

 

Aankomst:            vergaan

 

Overleden:

 

Plaats: 

 

Hendrik van Gent vertrekt op 8 mei 1740 voor de kamer van Delft vanuit Texel met het schip Buvegnies. Het 18 jaar oude schip voer voor de 7de keer naar Indië en nam daar de tijd voor. Het duurde een jaar voordat het in Batavia arriveerde. Het had een zware wissel op de bemanning getrokken, want 73 mannen zouden de reis niet overleefd hebben. Hendrik ondertekende een maandbrief voor 2 maanden per jaar voor zijn vrouw en tekende voor een schuld van fl 300,00 bij zijn echtgenote. Haar naam wordt niet genoemd.

Na zijn aankomst is niet genoteerd waar hij naar toe gestuurd werd of wat zijn verblijfplaats was. Lang duurde zijn verblijf niet want al  op 15 december 1741 vertrok hij met de Oude Zijpe, geladen met nootmuskaat en peper, vanuit Batavia. Het zag er naar uit de het een snelle overtocht zou maken. Op 11 mei 1742 vertrok het vanuit de Kaap de Goede Hoop op weg naar Texel. Met de haven bijna in zicht verging het schip van 19 op 20 september 1742 in een zware storm op de Noordzee voor de kust van Zandvoort.

In 1938 werd een anker van het schip door vissers omhooggehaald en ligt nu in de tuin van een verzorgingstehuis in Hoorn. Hendrik overleefde de stranding, want volgens de boekhouders van de VOC haalde hij, op 26 november 1742, zelf zijn tegoeden op. Hij zette ook zijn handtekening onder de uitbetaling. In de Gorinchemse doopregisters komen twee mannen voor met de naam Hendrik van Gent. Op 18-7-1694 werd Hendrik, zoon van Jan en Hendrickje Hamel gedoopt. Van hem is verder (nog) niets gevonden, anders dan dat hij het achterneefje van de beroemdste Gorumse VOC-er Hendrik Hamel was. Meerdere mannen uit deze familie waren met de VOC weggetrokken. Hij zou dus een goede kandidaat zijn. Op 2 november 1694, dus maar amper 4 maanden later, werd Hendrik, zoon van Jan en Jenneke de Rooij gedoopt. Hij was de broer van Adam van Gent die ook als ziekentrooster in dienst was van de VOC. Ook hij heeft dus goede papieren. Voorlopig is nog niet duidelijk elke van de twee mannen de ware Hendrik is.

Bronnen:

·       Regionaal Archief Gorinchem index DTB

·       http://resources.huygens.knaw.nl/das

·       NA 1.04.02.6110

·       https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=60160419

 

Copyright: V.C. Wikaart - Derkzen, maart 2020